Kristuksen syntymän ajankohdasta



Jouluna AD. 2019


Tänä vuonna on ollut kummallinen joulun aika. En ole voinut tarkistaa kalenteriani sen mukaan, että olisi asetettu kyseenalaiseksi kristinuskon sanoma joulusta jossakin Suomen mediassa. Tai sitten tämä johtuu vain puutteellisesta median seuraamisestani. Korjaan puutetta toisenlaisesta näkökulmasta.

Tänäkin jouluna monet jouluun liittyvät Raamattuun tallennetut tapahtumat ovat historiantutkimuksen näkökulmasta todennäköisesti totta: Jeesus nasaretilainen eli reilun 30-vuoden jakson ajanlaskumme alun tiennoilla ja kuoli ristillä. Tämä Jeesus syntyi nykyarvoiden mukaan n. 6 ekr., mikä vastaa Luukkaan- ja Matteuksen evankeliumin kuvausta tapahtumista hyvin, eivätkä nämä kuvaukset ole ristiriidassa niiden tietojen kanssa, jotka ovat peräisin Raamatun ulkopuolisista lähteistä. Ainoastaan neitseestä syntymistä ei voida tieteellisen tutkimuksen keinoin varmistaa. Voidaan vain tutkia, mitä tuota aikaa edeltävät ja tuona aikana tuotetut kirjoitukset siitä sanovat, loppu jää uskon kysymykseksi.

Pohtimisen arvoisia asioita neitseestä syntymiseen liittyen kuitenkin ovat esimerkiksi seuraavat: Tuonakaan aikana, niin kuin nykyäänkään, neitseestä syntyminen ei ollut normaali asia, vaan arkikokemus kertoi, että lapsen alulle saattamiseen tarvittiin sekä mies että nainen. Tästä johtuen olisi tyhmää sijoittaa uskottavaksi tarkoitettuun kertomukseen tällainen yksityiskohta, jollei se olisi totta. Paljon ennen Jeesusta kirjoitetussa Jesajan kirjassa (kuuluu sekä kristittyjen että juutalaisten pyhiin kirjoituksiin) ennustetaan näin tapahtuvan: ”Sen tähden Herra antaa itse teille merkin: neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel” (Jes. 7:14).

Näiden tietojen valossa kristinuskon sanoman historiallinen luotettavuus kannattaa laittaa uudelleen harkintaan, mikäli olet sitä epäillyt. Jeesus nasaretilainen syntyi ajanlaskumme alun tiennoilla, todennäköisesti poikkeuksellisella tavalla.

Hyvää Kristuksen syntymäjuhlaa!


***

Julkaisematon mielipidekirjoitus parin vuoden takaa. Silloiset paikallislehdet eivät tykänneet. Blogi päivitetty kuvan osalta 18.2.2023

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sensuroitu Raamattuko? "Sensuroitu" baybusterin testissä

Jumalan sana kieltää tatuoinnit -- vai kieltääkö?

"Älä tapa" -- Vantaan kouluampuminen