Palmusunnuntai -- mitä se on?

 


Juttelin erään nuoren naisen kanssa tässä yhtenä päivänä. Hän ei muistanut miksi palmusunnuntaita vietetään, tai edes miksi suomalaisessa perinteessä virvotaan. Jos tilanne on näin yleisemminkin, että palmusunnuntai merkitys on kadoksissa, niin täytyy yrittää auttaa asiaa edes yhden blogin verran.

Palmusunnuntaita vietetään tiivistetysti sen vuoksi, että muistellaan sitä kun Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin, pääsiäisjuhlille. Silloin matkataan ylämäkeen kohti Jerusalemia, mutta Kunnian Kuningas Jeesus Kristus aloittaa alennustiensä kohti ristinkuolemaa. Matkan alku näyttää lupaavalta, hänet saatellaan palmunoksin ja Hoosianna-huudoin: Kuninkaan vastaanotto! Kuninkaan vastaanotto kuoleman tielle. 

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon eli piinaviikon. Miksi sitä ei voisi ortodoksien kanssa kutsua myös suureksi viikoksi tai roomalaisten kanssa pyhäksi viikoksi. Hiljaisen viikon jokaiselle päivälle on oma Raamatun lukukappaleensa, jossa muistellaan Jeesuksen kärsimystien vaiheita (Via Dolorosa). En mene hiljaiseen viikkoon nyt tämän tarkemmin, totean vain virren 61 sanoin: "Hän kulkee tietä kaiken luomakunnan. Se täytyy loppuun kulkea. Ja elämän se antaa, ja elämän se antaa."

Palmusunnuntain evankeliumiteksti Raamatussa on luopumisen evankeliumi. Siinä Jeesus sanoo itseään tarkoittaen: "Jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon." Vehnänjyvän putoaminen maahan tarkoittaa kuolemaa, mutta sitten myös runsasta satoa. On luovuttava siitä, mikä sitoo meidät väärällä tavalla tähän katoavaan maailmaan. Vertaus vehnänjyvästä on kuva Kristuksesta: siitä miten hän luopuu jumalallisesta kirkkaudestaan ja kunniastaan ja käy kuolemaan koko ihmiskunnan syntien puolesta. 

Jeesus ratsasti kuolemaan meidän, sinun ja minunkin, syntimme puolesta. Tämä oli Hänen kuninkaallinen tehtävänsä. Tähän liittyy sitten pääsiäisen sanoma: Kuolema ei voinut voittaa Jumalan Poikaa, vaan Kristus nousi kuolleista! Synnit on sovitettu, meillä syntisillä ihmisilläkin on iankaikkinen elämä!

Jeesus siis otettiin vastaan palmunoksin ja kunnianosoituksin. Suomessa ei kasva palmuja, siksi pajunoksat kuvaavat tätä. Virpomisen juuret ovatkin Jeesuksen vastaanottamisessa: pajunoksia heiluttaen otetaan Jeesus vastaan, karkit tms. kuvaavat sitä hyvää mitä Jeesukselta saa.

Kaikkea tätä ennen saamme vielä hetken aikaa viettää paaston aikaa ja ennen pääsiäistä vielä kiirastorstaitakin.


Hyvää pääsiäisen odotusta!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sensuroitu Raamattuko? "Sensuroitu" baybusterin testissä

Jumalan sana kieltää tatuoinnit -- vai kieltääkö?

"Älä tapa" -- Vantaan kouluampuminen