1984?

 


Pari päivää sitten Iltasanomat julkaisi omituisen uutisen otsikolla "Hercule Poirot ja neiti Marple syyniin – dekkari­klassikoista poistettiin loukkaavaa kieltä". Joku voisi ajatella, että ei tässä mitään, saahan noin tehdä. Joku toinen voisi ajatella, että ei tässä vielä mitään, jotkut toimivat vain erilailla (ja näin halua[isi]n itsekin ajatella). Kuitenkin mikäli kehitys jatkuu tällaiseen suuntaan (tämä ei ole ainoa esimerkki ilmiöstä, ks. esim. patsaiden kaatamiset), mihin useammat merkit viittaavat, niin vestigia terrent

Sain vihdoin viime kesänä luettua George Orwellin klassikko kirjan 1984. Se on kuvaus eräänlaisesta dystopiasta, eräänlaisesta vaihtoehtoisesta tulevaisuudesta, jossa moni asia on kovin erilailla kuin toivoisi. Mutta missä moni asia on ikävän paljon samalla lailla kuin nykypäivän keskusteluissa, jopa tapahtumissa.

Kansankunnan muisti on historia. Jos historiaa muutetaan, kuten Orwellin kirjassa jatkuvasti tehtiin, niin sillä on pelottavat seuraukset. Silloin kukin valtaapitävä muuttaa historian haluamakseen. Joka päivä, pienimmänkin yksityiskohdan osalta. Kaikki pitää vastata nykyistä kertomusta.

Ilman historiaa ei kuitenkaan ole oikeastaan mitään jäljellä. Ei rehellistä ja oikeudenmukaista kansakuntaa, ei moraalia, ei etiikkaa, ei lopulta edes meitä itseämme siinä mielessä kuin me ymmärrämme itsemme (vai ymmärrämmekö me kaikki enää itsemme muuten kuin sisäisten äänten pohjalta? Modern self, expressive individualism etc.).

Lopulta kaikista perustavaa laatuisinkin menetetään. Jos historiaa ei ole, tai se on vain tiettyjen ihmisten sen hetkinen tunnetila, niin enää ei ole meillä pelastusta iankaikkisesta kuolemastakaan. Olemme erossa Jumalasta, Kristuksesta, pelastuksesta. Kristuksen sovitustyö ei ihmispäätöksin kumoudu. Kirjoitettiin historia kuinka monta kertaa uudestaan, niin se ei muutu. Mutta me ihmiset voimme sen kadottaa, kadottamalla historian. Jos näin käy, niin voi meitä silloin!

Historia on tärkeää, vaikka se välillä olisi välillä vaikea, jopa todella kivulias muistaa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sensuroitu Raamattuko? "Sensuroitu" baybusterin testissä

Jumalan sana kieltää tatuoinnit -- vai kieltääkö?

"Älä tapa" -- Vantaan kouluampuminen