Raamatullinen avioliitto???

 


Tulipa vastaan internetin ihmeellisessä maailmassa väite, että "raamatullinen avioliitto" on kuvattuna 5. Mooseksen kirjan (Deuteronomiumin) luvussa 21 jakeissa 15-17, jossa lukee: "Jos jollakin miehellä on kaksi vaimoa, toinen, jota hän rakastaa, ja toinen, jota hän hylkii, ja he synnyttävät hänelle lapsia, sekä se, jota hän rakastaa, että se, jota hän hylkii, ja esikoinen on hyljityn poika, Älköön hän, kun jakaa pojilleen omaisuutensa perinnöksi, antako esikoisoikeutta rakastetun pojalle syrjäyttämällä hyljityn vaimon pojan, joka on esikoinen; vaan hän tunnustakoon esikoisekseen hyljityn vaimon pojan ja antakoon hänelle kaksinkertaisen osan kaikesta, minkä omistaa. Sillä hän on hänen miehuutensa parhain; hänen on esikoisoikeus."

Tällainen Raamatun lukija ei lue Raamattua kokonaisuutena. Hänelle Raamattu (kirjakokoelman luonteestaan huolimatta) ei ole kokonaisuus, vaan hajanainen sillisalaatti sitä sun tätä. Lieventävä asianhaara on, jos lukija on juutalainen, koska silloin hänellä ei ole Uutta testamenttia, josta käsin -- täyttymyksestä (Kristuksesta) käsin -- lukea Vanhaa testamenttia.

Kuitenkin pelkästään viittä Mooseksen kirjaa (tai Tooraa) lukemalla pääsisi oikeaan lopputulokseen: Näin ei ollut alussa. Lisäksi rehellinen kerronta tämänkin tapauksen (5. Moos. 21:15-17) ja vaikkapa myös "erokirjan" osalta (5. Moos. 24:1-4) vain lisää Raamatun, tässä tapauksessa Tooran luotettavuutta. Mitään inhottavaa yksityiskohtaa ei ole "sensuroitu" pois, vaan rehellisesti kerrotaan miten asiat ovat menneet, vaikka Jumala ei niin tarkoittanut, vaikka näin toimimalla rikottiin Jumalan tahtoa vastaan. 

Jumalan alkuperäisestä tarkoituksesta, tietysti ennen syntiin lankeemusta ja ihmisen syntisyyden aiheuttamia monenlaisia ongelmia, voimme lukea Ensimmäisen Mooseksen kirjan alusta: "Ja ihminen antoi nimet kaikille karjaeläimille ja taivaan linnuille ja kaikille metsän eläimille. Mutta Aadamille ei löytynyt apua, joka olisi hänelle sopinut. Niin Herra Jumala vaivutti ihmisen raskaaseen uneen, ja kun hän nukkui, otti hän yhden hänen kylkiluistaan ja täytti sen paikan lihalla. Ja Herra Jumala rakensi vaimon siitä kylkiluusta, jonka hän oli ottanut miehestä, ja toi hänet miehen luo. Ja mies sanoi: "Tämä on nyt luu minun luistani ja liha minun lihastani; hän kutsuttakoon miehettäreksi, sillä hän on miehestä otettu". Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi." (1. Moos. 2:20-24)

Jae 24 on erityisen tärkeä muutenkin. Sen lisäksi että se selkeästi lausuu yhden miehen ja yhden naisen avioliitosta, se asettaa oikean järjestyksen avioliittoon menemiselle. Tiivistetysti: Ensin mies (huom. mies, ei nainen) luopuu isästänsä ja äidistänsä. Tämän jälkeen mies liittyy (tai kirjaimellisemmin voisi olla jopa "liimaantuu") naiseen, josta tulee hänen vaimonsa. Ja vasta tämän jälkeen he tulevat "yhdeksi lihaksi". Yhdeksi lihaksi tuleminen tarkoittaa toki myös rakastelua (toisen puoliskon "tuntemista", kuten Uusi testamentti esimerkiksi asian ilmaisee), mutta samalla myös jotakin niin syvää henkistä ja fyysistä yhteyttä, että sanat eivät riitä sitä kuvaamaan. 

Tämä järjestys on Jumalan, Luojan, asettama hyvä järjestys. Siitä poikkeaminen satuttaa, siitä poikkeaminen haavoittaa, siitä poikkeaminen rikkoo Jumalan tahtoa vastaan. Jumalan tahdon rikkomisen, synnin, kanssa ainoa toivo on Jumalan anteeksiantamus Kristuksen sovitustyön tähden. Tähän Kristukseen ja sovitustyöhön viitattiin jo heti syntiin lankeemuksen jälkeenkin (1. Moos. 3:15).

Tähän samaan kokonaisuuteen, erokirjaa myöten, viittaa myös Jeesus esimerkiksi Matteuksen tallentamana ja tulee samalla vahvistaneeksi esittämäni tulkinnan: "Ja fariseuksia tuli hänen luoksensa, ja he kiusasivat häntä sanoen: "Onko miehen lupa hyljätä vaimonsa mistä syystä tahansa?" Hän vastasi ja sanoi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi' ja sanoi: 'Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi'? Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako." He sanoivat hänelle: "Miksi sitten Mooses käski antaa erokirjan ja hyljätä hänet?" Hän sanoi heille: "Teidän sydämenne kovuuden tähden Mooses salli teidän hyljätä vaimonne, mutta alusta ei niin ollut. Mutta minä sanon teille: joka hylkää vaimonsa muun kuin huoruuden tähden ja nai toisen, se tekee huorin; ja joka nai hyljätyn, se tekee huorin."" (Matt. 19:3-9; korostuksen minun)

Ymmärrän näennäisen tieteellisen tulokulman ko. Viidennen Mooseksen kirjan kohtaan. Mutta väite siitä, että kyseessä olisi "raamatullinen avioliitto" ei tee oikeutta tekstille jota tutkitaan ja sitten tulkitaan. Sama pätee kaikkiin muihinkin historiassa tapahtuneisiin Jumalan tahdosta poikkeamisiin avioliiton kohdalla. Ne oikeastaan vain vahvistavat sitä, että alunperin näin ei ollut, eikä näin ole missään määrin hyvä vieläkään, eikä tule ikinä olemaankaan.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sensuroitu Raamattuko? "Sensuroitu" baybusterin testissä

Jumalan sana kieltää tatuoinnit -- vai kieltääkö?

"Älä tapa" -- Vantaan kouluampuminen