Pitkäperjantai -- mitä se on?

 


Tänään vietämme pitkäperjantaita tai hyvää perjantaita tai suurta perjantaita. Tärkeällä päivällä monta nimeä. Miksi me vietämme pitkäperjantaita? Mitä se on?

Aikakautensa yhdellä julmimmista ja varmasti häpeällisimmistä tavoista joutui Jumalan ja ihmisen Poika, Jeesus, kuolemaan: Roomalaisille tapa oli täydellinen nöyryytys ja kamala tapa kuolla; juutalaisille jokainen, joka puuhun ripustetaan on kirottu. Kummatkaan eivät uskoneet, "roomalaiset" ja juutalaiset eivät edelleenkään usko Jumalan riippuneen ristillä. Se tuntui ja tuntuu mahdottomalta. 

Näin kuitenkin kävi vuonna 30. Itse tapahtumaa, itse Jeesus Nasaretilaisen ristiinnaulitsemista ja kuolemaa ei taida edes epäileväisin tutkija kieltää.

Mutta minkä takia näin täytyi käydä? Meidän pelastuksemme tähden, meidän syntiemme sovitukseksi. Sillä synnin palkkahan on kuolema. Profeetta Jesaja kirjoitti tästä ohittamattoman hyvin ja ällistyttävän tarkasti jo vuosisatoja aikaisemmin: "Hän kasvoi Herran edessä kuin vähäinen verso, kuin vesa kuivasta maasta. Ei hänellä ollut vartta, ei kauneutta, jota olisimme ihaillen katselleet, ei hahmoa, johon olisimme mieltyneet. Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet. Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet" (Jes. 53).

Sinäkin saa uskolla omistaa tämän sanoinkuvailemattoman lahjan, tämän käsittämättömän suuren rakkauden ihmisiä kohtaan. Jeesus kuoli, jotta sinä saat elää, etkä kohtaisi iankaikkista kuolemaa. Jumala kirosi Jeesuksen, jotta sinä et tulisi kirotuksi. 

Jeesukselle pitkäperjantai oli pitkä. Mutta pitkä on myös tämän suuren päivän vaikutus. Siitä saamme nauttia yhä tänäänkin. Syntimme ovat sovitetut. Jumala rakastaa sinua. Uskotko sen?





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Sensuroitu Raamattuko? "Sensuroitu" baybusterin testissä

Jumalan sana kieltää tatuoinnit -- vai kieltääkö?

"Älä tapa" -- Vantaan kouluampuminen